Alimentació i hidratació del gos

L’alimentació és un procés vital a partir del qual l’animal obté de l’exterior els principis nutritius que necessita i és important que aquests siguin en una qualitat i en una quantitat adequada; només així aconseguirem el màxim nivell de salut, rendiment, longevitat i benestar.

piensos_canun

L’alimentació dependrà de molts factors com l’exercici, si dorm a l’exterior o a l’interior, quan pesa, el metabolisme, l’activitat, … i ens haurem d’adaptar a cada situació per a fer aquest procés correctament.

A l’hora de triar un pinso és important que la proteïna (i el pinso en general) sigui d’una qualitat adequada. Per a identificar-ho ens haurem de fixar en el seu origen: millor si és d’origen animal perquè les proteïnes estaran més biodisponibles i que indiqui el tipus: pollastre, porc, xai o salmó… Si hi posa “proteïna de carn” sense especificar possiblement seran conglomerats de “subproductes” com morro, orelles, potes, ulls… i no s’absorbeixen ni s’aprofiten tant bé. Per això, en general quan més bones són les matèries primeres menys cendres tindrà el pinso.

Una pauta a seguir a l’hora d’alimentar els gossos que practiquen canicross seria:

L’alimentació diària és millor que els hi donem sempre en dos o més cops al dia i barrejada amb una mica d’aigua, per tal d’incrementar la hidratació i millorar l’eliminació de toxines generades en l’exercici.

Hem de dividir l’alimentació en dues èpoques: durant la temporada de competició i fora de la temporada.

Fora de temporada han de menjar pinso de manteniment, amb percentatges de proteïna d’entre el 26-22% i baixos percentatges de greix 10-15% que és la font d’energia principal dels gossos.

Durant la temporada de competició han de menjar pinso d’alta energia. El pinso energètic ha de contenir entre un 29-32% de proteïna i entre un 25-15% de greix. Podem complementar el pinso amb carn i peix, tan fresc com enllaunat (amb oli d’oliva que els hi donarà una aportació extra de greix).

Abans de l’exercici és millor no donar-li pinso, dons triguen molt a digerir-lo i amb el moviment s’incrementa molt el risc de patir torsions gàstriques. El millor és que 2 hores abans beguin aigua barrejada amb suc de carn o oli de salmó o un ou dur trinxat (el condiment ha de ser de digestió ràpida i es posa perquè els gossos beguin més i s’hidratin millor). Abans de la competició l’últim àpat ha de ser per la nit el dia abans de la cursa i han de menjar la seva ració normal de pinso. Si la competició és per la tarda els hi hem de donar el menjar com a mínim 3 hores abans de la cursa si és carn o aliment de ràpida digestió i 12 hores si és pinso.

Durant l’exercici és millor que no els hi donem res d’aigua, 10km els poden fer perfectament sense aigua, i inclús força més si no fa excessiva calor. En èpoques de calor els hi podem donar aigua però sempre en petites quantitats.

Un cop acabat l’exercici no han de beure fins al cap de 15-20 minuts, però si que poden refrescar-se. El menjar no els hi hem de donar fins al cap d’1 hora.

Següent: Cures del gos –>

A %d bloguers els agrada això: